Näyttelyt nyt

Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8. 2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina -näyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967.

“Periaatteessa en enää piirrä yksityistaloja, mutta sinulle minä piirrän. Ja kun minä sinulle piirrän, se ei ole mitään assistenttityötä.” -Alvar Aalto

Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen? Talon tarina kerrotaan Järvenpään taidemuseossa 7.4. avautuvassa musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävässä näyttelyssä.

Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto, luonnos Villa Kokkosen eteläsivu, 1967.Kuva: Alvar Aalto säätiö

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä pääsee astumaan vierailulle virtuaalisesti Villa Kokkoseen. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen olohuoneeseen.

Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön. Järvenpään taidemuseon näyttely avaa ennennäkemättömiä puolia kahden akateemikon yhteistyöstä. Moniaistisessa kokonaisuudessa pääset kokemaan elävästi musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelun.

Heikki Häijäojan rintakuvat Alvar Aallosta (takana) ja Joonas Kokkosesta (edessä) tervehtivät katsojaa näyttelyssä. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

Näyttely avoinna Järvenpään taidemuseossa 7.4.–31.8. 2024
huhtikuu ke-su klo 10-17
touko-elokuu ti-su klo 10-17

Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttely Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt 2.5. 2023 alkaen

Järvenpään taidemuseossa on avautunut kauan kaivattu, pysyvän kokoelmanäyttelyn. Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta vuonna 2023 ja Järvenpään taidemuseo nostaa esille taiteilijat pysyvässä kokoelmanäyttelyssä.

Kokoelmanäyttelyssä taiteilijoiden teokset kuljettavat Tuusulanjärvelle, taiteilijakoteihin, meren äärelle, Kolille ja matkoille Pietariin ja Pariisiin. Yleisö on osallistunut teosten valintaan äänestämällä ja mukana näyttelyssä ovat myös yleisön suosikit.

Lapsiasiakkaat on huomioitu, kokoelmanäyttelyn aiheisiin pääsee tutustumaan tarkemmin kun pyytää kassalta kierrokselle mukaan toiminnantäyteisen pärekorin. Elämyksellisyys kulkee monessa tasossa, mennyt ja nykyhetki kohtaavat. Lapsille on luotu oma elämyksellinen tila nukketeattereineen ja kokoelmanäyttelystä löytyy katsottavaa yllätyksellisistä paikoista. Löydätkö esimerkiksi Vennyn ateljeesiiven?

Näyttelysuunnittelusta vastaavat Järvenpään taidemuseo ja IntroDesign.

Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen
Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen
Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen

Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt
Kokoelmanäyttely Järvenpään taidemuseolla 2.5.2023 alkaen.

Avoinna touko-syyskuussa ti-su klo 10-17 ja loka-huhtikuussa ke-su klo 10-17.
Yleisöopastukset näyttelyyn joka sunnuntai klo 13.

Liput:
9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti. Alle 18-vuotiaat maksutta.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Harvinaislaatuinen 1960-luvun taiteilijakoti Alvar Aallon tuotannossa. Villa Kokkonen on avautunut ryhmille!

Villa Kokkosen remontti on valmistunut ja kohteeseen on mahdollista päästä kesäkaudella 2024 ryhmävierailulle.

4.6.2024
Museot, Opastus, Villa Kokkonen
Esirippu nousee – Aholan kesänäyttelyssä draamaa, valokeilassa taiteilijapariskunta Venny Soldan-Brofeldt ja Juhani Aho suomalaisen teatterin kentällä

Kesänäyttely Esirippu nousee – Aholan asukkaat ja teatteri on avautunut yleisölle Aholassa. Näyttely valottaa taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin ja kirjailija Juhani Ahon suhdetta teatteriin ja esittelee uuden puolen monipuolisista kulttuurivaikuttajista.

15.5.2024
Ahola, Juhani Aho, Näyttely, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt
Järvenhaltija-veistos nousi Järvenpään keskeiselle paikalle

Järvenpään kaupunki sai keskiviikon ja torstain välisenä yönä 24.-25.4.2024 merkittävän lisäyksen julkisen taiteen kokoelmaansa, kun Järvenhaltija-veistos pystytettiin Mannilantien ja Helsingintien risteyksessä sijaitsevaan liikenneympyrään.

26.4.2024
Taide
Järvenpään kaupungin museokohteiden kesäkausi alkaa – suloinen Suviranta ja inspiroiva Ahola avautuvat toukokuussa

Taiteilijakodit Ahola ja Suviranta avaavat jälleen ovensa yleisölle toukokuun alussa ja myös Alvar Aallon Villa Kokkonen avautuu ennakkoon varatuille ryhmävierailuille kesäkuussa. Järvenpään taidemuseo siirtyy kesäaukioloaikoihin ja taidemuseossa voit kokea Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taidetta kodikkaassa kokoelmanäyttelyssä sekä Villa Kokkosen tarinan moniaistisessa Sävelten arkkitehtuuria -näyttelyssä.

19.4.2024
Ahola, Eero Järnefelt, Juhani Aho, Museot, Näyttely, Suviranta, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt, Villa Kokkonen
Jaa juttu: