Näyttelyt nyt

Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8. 2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina -näyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967.

“Periaatteessa en enää piirrä yksityistaloja, mutta sinulle minä piirrän. Ja kun minä sinulle piirrän, se ei ole mitään assistenttityötä.” -Alvar Aalto

Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen? Talon tarina kerrotaan Järvenpään taidemuseossa 7.4. avautuvassa musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävässä näyttelyssä.

Arkkitehtitoimisto Alvar Aalto, luonnos Villa Kokkosen eteläsivu, 1967.Kuva: Alvar Aalto säätiö

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä pääsee astumaan vierailulle virtuaalisesti Villa Kokkoseen. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen olohuoneeseen.

Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön. Järvenpään taidemuseon näyttely avaa ennennäkemättömiä puolia kahden akateemikon yhteistyöstä. Moniaistisessa kokonaisuudessa pääset kokemaan elävästi musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelun.

Heikki Häijäojan rintakuvat Alvar Aallosta (takana) ja Joonas Kokkosesta (edessä) tervehtivät katsojaa näyttelyssä. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

Näyttely avoinna Järvenpään taidemuseossa 7.4.–31.8. 2024
huhtikuu ke-su klo 10-17
touko-elokuu ti-su klo 10-17

Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttely Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt 2.5. 2023 alkaen

Järvenpään taidemuseossa on avautunut kauan kaivattu, pysyvän kokoelmanäyttelyn. Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta vuonna 2023 ja Järvenpään taidemuseo nostaa esille taiteilijat pysyvässä kokoelmanäyttelyssä.

Kokoelmanäyttelyssä taiteilijoiden teokset kuljettavat Tuusulanjärvelle, taiteilijakoteihin, meren äärelle, Kolille ja matkoille Pietariin ja Pariisiin. Yleisö on osallistunut teosten valintaan äänestämällä ja mukana näyttelyssä ovat myös yleisön suosikit.

Lapsiasiakkaat on huomioitu, kokoelmanäyttelyn aiheisiin pääsee tutustumaan tarkemmin kun pyytää kassalta kierrokselle mukaan toiminnantäyteisen pärekorin. Elämyksellisyys kulkee monessa tasossa, mennyt ja nykyhetki kohtaavat. Lapsille on luotu oma elämyksellinen tila nukketeattereineen ja kokoelmanäyttelystä löytyy katsottavaa yllätyksellisistä paikoista. Löydätkö esimerkiksi Vennyn ateljeesiiven?

Näyttelysuunnittelusta vastaavat Järvenpään taidemuseo ja IntroDesign.

Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen
Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen
Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen

Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt
Kokoelmanäyttely Järvenpään taidemuseolla 2.5.2023 alkaen.

Avoinna touko-syyskuussa ti-su klo 10-17 ja loka-huhtikuussa ke-su klo 10-17.
Yleisöopastukset näyttelyyn joka sunnuntai klo 13.

Liput:
9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti. Alle 18-vuotiaat maksutta.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Järvenpään kaupungin museokohteiden kesäkausi alkaa – suloinen Suviranta ja inspiroiva Ahola avautuvat toukokuussa

Taiteilijakodit Ahola ja Suviranta avaavat jälleen ovensa yleisölle toukokuun alussa ja myös Alvar Aallon Villa Kokkonen avautuu ennakkoon varatuille ryhmävierailuille kesäkuussa. Järvenpään taidemuseo siirtyy kesäaukioloaikoihin ja taidemuseossa voit kokea Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taidetta kodikkaassa kokoelmanäyttelyssä sekä Villa Kokkosen tarinan moniaistisessa Sävelten arkkitehtuuria -näyttelyssä.

19.4.2024
Ahola, Eero Järnefelt, Juhani Aho, Museot, Näyttely, Suviranta, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt, Villa Kokkonen
Millaista oli kohdata Joonas Kokkonen – Tietokirjailija ja dokumentaristi Pekka Hako kertoo Joonas Kokkosesta ke 17.4. klo 17

Tiesitkö, että Järvenpäästä löytyy maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelema taiteilijakoti? Vaan kuka oli talon asukas, säveltäjä Joonas Kokkonen (1921–1996)?

13.4.2024
Villa Kokkonen
Flyygelin ympärille syntynyt koti – Sävelten arkkitehtuuria Villa Kokkonen kotina -näyttely Järvenpään taidemuseossa 7.4. alkaen

Taiteilijakoti Villa Kokkosen tarina kerrotaan Järvenpään taidemuseon musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävässä näyttelyssä.

5.4.2024
Historia, Näyttely, Villa Kokkonen
Keväällä ja kesällä 2024 odotettavissa Järnefelt huumaa! Eero Järnefeltin ikoninen taide esillä Järvenpään taidemuseossa ja Ateneumissa

Ateneumin taidemuseossa on avautunut yli 200 teoksen näyttely Eero Järnefeltin taiteesta. Ateneumiin on lähtenyt Järvenpäästä lainaan yhteensä 26 taideteosta. Näihin teoksiin lukeutuu mm. Järnefeltin hurmaava Saimi kedolla (1892), joka kuvaa taiteilijan puolisoa, näyttelijä Saimi Swania.

4.4.2024
Eero Järnefelt, Näyttely, Suviranta, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö
Jaa juttu: