Näyttelyt

Järvenpään taidemuseossa on ympäri vuoden esillä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä, joissa pääsee näkemään kokoelmataiteilijoiden teosten lisäksi myös muiden taiteilijoiden töitä.

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa 16.10.2022- 26.2.2023

Ateljee. Asunto. Pohjoisesta tasaisena siivilöityvä valo. Työrauha. Taiteilijatoverit. Järvenpään Riihitielle valmistui vuonna 1967 Kirmo Mikkolan (1934–1986) suunnittelema ateljeerivitalo viidelle taiteilijaperheelle. 
  
Taloon muuttivat taidemaalari Tor Arne, taiteilijapariskunnat Outi Ikkala ja Seppo Kärkkäinen sekä Anna-Maria ja Paul Osipow, kuvataiteilija Antti Vuori sekä arkkitehti Erkki Colliander perheineen. 1970-luvun loppupuolella taloon asettautui seuraava sukupolvi, Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleiden graafikoiden ja kuvittajien joukko Soile Apajalahti, Hannu Hyrske sekä Kristiina Louhi perheineen.  

Näyttelyssä on esillä talossa asuneiden taiteilijoiden teoksia: maalauksia, veistoksia, keramiikkaa, grafiikkaa ja kuvitustaidetta sekä taiteilijoiden työvälineitä. Harvoin nähdyt valokuvat avaavat ovia taiteilijoiden työhuoneisiin ja modernin taiteilijatalon arkkitehtuuriin. Riihitien ateljeerivitalo on rakennettu taiteen tekemistä varten. Tärkeä asia on ollut työrauha, mutta toisaalta yhteisö tarjosi apua, kun sitä tarvittiin. Millaiset edellytykset talo ja ympäristö ovat tarjonneet luovuudelle? Taide ei synny tyhjiössä, vaan tilassa. Näyttely on esillä Järvenpään taidemuseossa ja se pohjaa Riihitien ateljeerivitalon asukkaiden haastatteluihin keväällä 2022. 

Taidemuseon toiminnallinen tila on myös uudistunut ja siellä pääset seikkailemaan värikkäiden muotojen keskellä ja sukeltamaan Kristiina Louhen Aino- ja Tomppakirjojen maailmaan.

Tor Arne, Soile Apajalahti, Hannu Hyrske, Outi Ikkala, Seppo Kärkkäinen, Kristiina Louhi, Anna-Maria Osipow, Paul Osipow ja Antti Vuori.

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa 16.10.2022-26.2.2023, Järvenpään taidemuseo
Avoinna ke 10-20 to-su klo 10-17
Liput 9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti
Ohjelma ja lisätiedot www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Tulossa!

2.5.2023 alkaen Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt kokoelmanäyttely

Tämä teos oli yksi yleisön suosikkeja kun Järvenpään taidemuseo kysyi keväällä 2022, mitkä teokset pitäisi olla mukana näyttelyssä. Maalauksessa Venny Soldan-Brofeldt on maalannut lapsensa, Antin. Venny Soldan-Brofeldt, Antti n. 1917, öljy, Järvenpään taidemuseo, Kuva: Matias Uusikylä

Järvenpään taidemuseo saa kauan kaivatun kokoelmanäyttelyn! Järvenpään taidemuseolla on kattava kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin  (1863–1945) taideteoksia. Taidemuseo juhlistaa taiteilijoiden 160-vuotisjuhlavuotta pysyvällä kokoelmanäyttelyllä, johon tulee esille mm. maisemia läheltä ja kaukaa, maalauksia perhepiiristä ja tunnelmia taiteilijakodeista.

2.5.2023-27.8.2023 Taiteilijayhteisön keskellä – Kallio-Kuninkala ennen ja nyt

Millainen on Kallio-Kuninkalan yhteys Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön? Millaisen jäljen se on jättänyt suomalaiseen kulttuurielämään, entä mitä siellä tapahtuu tänä päivänä? Näyttely risteilee menneessä, nykyhetkessä ja tulevassa, musiikin, teatterin ja kuvataiteen maailmoissa. Näyttely kuljettaa 1800-luvun lopulta K.A. ja Kerttu Paloheimon perheen ja suvun vaiheista tämän päivän toimintaan Taideylipiston Järvenpään toimipisteenä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Järvenpään taidemuseon ja Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön kanssa, joka viettää 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023.

8.10.2023- 28.2.2024 Lukemisen lumoa

Eero Järnefelt, Lukeva tyttö, 1910, pastelli, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Matias Uusikylä.

Rakastettujen Suomen taiteen 1800-1900-luvun vaihteen sekä modernin ajan maalausten lukevat ihmiset huokuvat usein rauhaa, joutilaisuutta ja lukemisen iloa. Tervetuloa lukulampun valoon tunnelmoimaan lukemista kuvaavien maalausten äärelle.

Menneet näyttelyt

Tutustu näyttelyarkistoon.

Ahola

Kesäisin avoinna olevan Aholassa on perusnäyttelyn lisäksi esillä joka kesä vaihtuva pienoisnäyttely.

Jaa juttu: