Näyttelyt

Järvenpään taidemuseossa on esillä pysyvä kokoelmanäyttely Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt sekä monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä, joissa pääsee näkemään kokoelmataiteilijoiden teosten lisäksi myös muiden taiteilijoiden töitä.

Tulossa!

Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina 7.4.–31.8. 2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina –näyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Alvar Aalto suunnitteli Villa Kokkosen taiteilijakodiksi ystävälleen, säveltäjä Joonas Kokkoselle 1967. Miten nämä kaksi akateemikkoa kohtasivat ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen?

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä pääsee astumaan vierailulle virtuaalisesti Villa Kokkoseen. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen työhuoneeseen.

Flyygelin ympärille rakentunut puurakenteinen koti sijaitsee Järvenpään Vanhankylänniemessä ja sitä peruskorjataan parhaillaan museokäyttöön. Järvenpään taidemuseon näyttely avaa ennennäkemättömiä puolia kahden akateemikon yhteistyöstä. Moniaistisessa kokonaisuudessa pääset kokemaan elävästi musiikin ja arkkitehtuurin vuoropuhelun.

Koulu + taide – Kauneusaistin kasvatusta 6.10.-2024-23.2.2025

Olkaamme iloisia ja kiitollisia, että meillä on niin pirteä yhdistys – “Taidetta kouluihin”- joka on ottanut tehtäväkseen johtaa tämä päivänsäde jokaiseen kouluun ja valaa sen vaikutus jokaisen asukkaan sydämeen siellä!” (Nuori Voima, 1908)

Koulu + taide -näyttely esittelee katsauksen koulujen taiteeseen. Näyttely kurottaa ajassa taaksepäin ja tuo esiin koulujen taiteen kiehtovia esimerkkejä 1900-luvun alusta nykypäivään. Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) rooli suomalaisen kuvataidekasvatuksen uranuurtajana nousee ansaitusti esille. Soldan-Brofeldt oli vuonna 1907 perustamassa Taidetta kouluihin -yhdistystä, jonka keskeinen tavoite oli taata laadukas taide kaikkien lasten arkeen.

Taidetta kouluihin -yhdistyksen perintö elää, ja nykypäivänä taide nähdään osana ilmiöoppimista ja kasvatusta. Näyttelyssä tutustutaan siihen, millaista taidetta kouluihin on valikoitu eri aikoina. Miten koulujen taide on muuttunut, kun kuvat ympärillämme ovat lisääntyneet? Minkälainen taide on katsottu sopivaksi koulujen seinille?

Millaista voi olla taide koulussa tänään? Mukana näyttelyssä on kaksi juuri Järvenpään kouluihin valmistunutta taideteosta. IC 98 -taiteilijaryhmän reaaliaikainen videoteos Yhteinen metsä Järvenpään yhteiskoululla avaa ajatuksia herättävän näkökulman luontoon ja aikaan. Teoksen uusi versio taidemuseolla kutsuu tutkimaan vuoden kiertokulkua metsäpalon jälkeen ja herättää pohtimaan luonnon monimuotoisuutta.

Maria Dunckerin veistoksellinen ja sosiaalinen tila, “Taidemökki” sijaitsee Harjulan kampuksella. Näyttelyä varten rakentuu sen sisarteos “Tarinatalo”, joka avaavaa vierailijoille mahdollisuuden kirjoittaa oma tarinansa osaksi teosta. Näyttelyssä teokset eivät ole ainoastaan nähtävillä, vaan ne heräävät eloon ja koululaisten ääni pääsee kuuluviin.

Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt kokoelmanäyttely

Tämä teos oli yksi yleisön suosikkeja kun Järvenpään taidemuseo kysyi keväällä 2022, mitkä teokset pitäisi olla mukana näyttelyssä. Maalauksessa Venny Soldan-Brofeldt on maalannut lapsensa, Antin. Venny Soldan-Brofeldt, Antti n. 1917, öljy, Järvenpään taidemuseo, Kuva: Matias Uusikylä

Järvenpään taidemuseolla on kattava kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin  (1863–1945) taideteoksia. Taidemuseo juhlistaa taiteilijoiden 160-vuotisjuhlavuotta pysyvällä kokoelmanäyttelyllä, jossa on esillä mm. maisemia läheltä ja kaukaa, maalauksia perhepiiristä ja tunnelmia taiteilijakodeista.

15.10.2023- 29.2.2024 Lukemisen lumoa

Lukemisen lumo, uppoutuminen, keskittyneisyys ja rauha. Järvenpään taidemuseossa avautuu 15.10.2023 näyttely, jossa nähdään rakastettuja maalauksia lukevista ihmisistä. He viettävät aikaa kirjojensa äärellä kodin piirissä ja puutarhoissa, viivähtäen kirjallisuuden yksityisissä ja jaetuissa maailmoissa. Näyttelyn teemat punovat yhteen lukemisen henkilökohtaisuutta ja yhteiskunnallisia merkityksiä.

Näyttelyssä nähdään teoksia Wäinö Aaltoselta, Alvar Cawénilta, Hilda Flodinilta, Pekka Haloselta, Kari Juvalta, Eero Järnefeltiltä, Väinö Kamppurilta, Helmi Kuuselta, Juho Rissaselta, Helene Schjerfbeckiltä,  Venny Soldan-Brofeldtilta, Ellen Thesleffiltä, Ville Vallgrenilta ja Maria Wiikiltä.

Kirjailija Alexandra Salmela on luonut näyttelyä varten uuden sanataideteoksen, joka nähdään osana näyttelyä. Alexandra Salmelan (s. 1980) romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan nousi heti ilmestymisvuonnaan 2010 Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Syksyllä 2023 häneltä ilmestyy romaani Puu.

Tutustu näyttelyarkistoon.

Ahola

Kesäisin avoinna olevan Aholassa on perusnäyttelyn lisäksi esillä joka kesä vaihtuva pienoisnäyttely.

Aholan kesänäyttely 2.5.-29.9. Esirippu nousee – teatteri ja Aholan asukkaat

Aholassa on luvassa draamaa, kun sukelletaan taiteilijapariskunta Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon toimintaan suomalaisen teatterin kentällä. Näyttelyssä perehdytään Ahon rooliin näytelmäkirjailijana sekä Kansallisteatterin johtokunnan jäsenenä. Soldan-Brofeldt oli mukana tuomassa teatteriharrastusta Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön, ja Aholaan rakennettiin nurkkateatteri. Näyttelyssä näet harvinaislaatuisia luonnoksia taiteilijakoti Aholan nurkkateatteriksi ja pääset perehtymään Soldan-Brofeldtin puvustusluonnoksiin taiteilijoiden yhteisessä projektissa Peer Gyntissä vuodelta 1916.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Viimeinen mahdollisuus kokea Lukemisen lumoa Järvenpään taidemuseolla! Näyttely päättyy 29.2.

Jos Lukemisen lumoa -näyttely on kokematta, käsillä ovat nyt viimeiset hetket nähdä se. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden uppoutua taideteoksiin, joiden aiheena on lukeminen ja kirjallisuus.

21.2.2024
Näyttely, Taide, Taidemuseo
Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 vaihtuvat näyttelyt on julkaistu!

Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 näyttelyissä avataan ovi Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Kokkoseen ja sukelletaan koulujen taiteeseen.

18.12.2023
Ahola, Kulttuuri, Kulttuurihistoria, Museot, Näyttely, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt
Jaa juttu: