Näyttelyt 2016

Paloheimon Perinnesäätiön kokoelma esittäytyy 12.5.–28.8.2016

Kevään vaihtuessa kesään Järvenpään taidemuseon täyttää Paloheimon Perinnesäätiön kokoelma. Varatuomari ja kulttuurivaikuttaja Arvi Paloheimon (1921–2014) vuonna 1988 perustaman Paloheimon Perinnesäätiön kokoelma keskittyy Eero Järnefeltin töihin. Nyt Järvenpään taidemuseo on saanut talletuksena tämän merkittävän taidekokoelman. Paloheimo yhtiöiden johdossa pitkään työskennellyt Arvi Paloheimo oli taidemaalari Eero Järnefeltin tyttären Leenan sekä jääkärieversti ja vuorineuvos Olli Paloheimon poika. Lähes 100 teosta sisältävä talletus esittäytyy museon kesänäyttelyssä ensimmäistä kertaa laajasti ja täydentää upealla tavalla Järvenpään taidemuseon kokoelmaa, jonka sydämenä on Arvi Paloheimon sisaren Elisa Paloheimon kokoelma.

Gunnar Berndtson: Eero Järnefelt, 1892, öljy.
Kuva: Jari Kivelä / Pixoi Oy

Erkki Eronen 18.2.-24.4.2016

Järvenpään taidemuseon kevätnäyttely vie katsojansa kuvanveistäjä Erkki Erosen (s. 1926) taiteen pariin. Eronen aloitti taiteilijantiensä vuonna 1948 Taideteollisesta Oppilaitoksessa ja jatkoi opintojaan Vapaassa taidekoulussa. Myöhemmin hän toimi professori Wäinö Aaltosen oppilaana ja avustajana.

Vuonna 1956 tuli aika muuttaa Järvenpäähän, josta muodostui kuvanveistäjälle pysyvä ja lähellä sydäntä oleva koti. Eronen on osallistunut aktiivisesti eri taideyhdistysten toimintaan ja oli perustamassa myös Järvenpään taideseuraa. Vuonna 1957 valmistunut oma ateljee mahdollisti ahkeran työskentelyn uusien taideteosten parissa. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluu Järvenpäässä sijaitseva vuonna 1964 valmistunut Jean Sibeliuksen pronssiveistos.

Näyttely johdattelee kävijän retrospektiivisesti Erosen uran keskeisimpiin teemoihin, kuten luontoon, uskontoon, ihmiseen ja isänmaahan. Erosen töistä voi aistia myös taiteilijan rakkauden musiikkia kohtaan. Niiden keveys ja rytmi muuttavat kovan veistosmateriaalin sulavaksi vakaudeksi. Musiikki onkin seurannut taiteilijaa intohimoisena harrastuksena läpi elämän. Eroselle myönnettiin valtion elinikäinen taiteilijaneläke vuonna 1988.


Saimi kedolla – Järvenpään taidemuseon uutuudet esittäytyvät 18.2.–24.4.2016

Kevään ajan Järvenpään taidemuseossa nähdään myös kauan kaivatut museon kokoelmataiteilijat Eero Järnefelt (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945), jotka esittäytyvät uudessa kokoelmaripustuksessa. Taidemuseon kokoelma on karttunut uusilla teoksilla ja nämä taulut ovat nyt nähtävillä ensimmäistä kertaa!

Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taideteokset huokuvat niin luonnon valoa kuin ihmisten lämpöä. Siinä missä Järnefelt kuvasi suomalaista metsää ja vaaramaisemia, Soldan-Brofeldt toi ihmisten eteen meren sen sadoissa eri väreissä. Järvenpään taidemuseon kokoelmassa nousevat esiin myös molempien taiteilijoiden perheet ja etenkin lapset. Lasten ilmeissä ja puuhasteluissa riitti kuvattavaa sekä kotona arjen keskellä että kesäisillä matkoilla. Näyttely kuljettaa museovieraan Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön ja keskelle niitä maisemia jotka olivat heille rakkaita.

Eero Järnefelt: Saimi kedolla, 1892.
Kuva: Matias Uusikylä.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Tulossa taidemuseolle! Arkkitehtuuria ja musiikkia yhdistävä näyttely Villa Kokkosesta

Lukemisen lumoa näyttely on nyt sulkeutunut. Vaihtuvien näyttelyiden puolella rakennetaan uutta ja huhtikuussa avautuu näyttely Sävelten arkkitehtuuria, Villa Kokkonen kotina.

1.3.2024
Näyttely, Taide
Viimeinen mahdollisuus kokea Lukemisen lumoa Järvenpään taidemuseolla! Näyttely päättyy 29.2.

Jos Lukemisen lumoa -näyttely on kokematta, käsillä ovat nyt viimeiset hetket nähdä se. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden uppoutua taideteoksiin, joiden aiheena on lukeminen ja kirjallisuus.

21.2.2024
Näyttely, Taide, Taidemuseo
Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 vaihtuvat näyttelyt on julkaistu!

Järvenpään taidemuseon vuoden 2024 näyttelyissä avataan ovi Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Kokkoseen ja sukelletaan koulujen taiteeseen.

18.12.2023
Ahola, Kulttuuri, Kulttuurihistoria, Museot, Näyttely, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt
Jaa juttu: