Järvenpään taidemuseon kokoelma

Järvenpään taidemuseon keskeisin kokoelma koostuu Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin tuotannoista. Kansallisesti merkittävät taiteilijat työskentelivät 1900-luvun vaihteessa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäseninä. Suomen suurin kokoelma näiden taiteilijoiden tuotantoa sisältää mm. värikylläisiä maisemia, perheen arjen kuvauksia ja taidokkaita muotokuvia.

Järvenpään taidemuseon Järnefeltit ja muut taideaarteet ovat Finnassa!

Parhaillaan Finnasta löytyy jo yli 500 Järvenpään museon kokoelmiin kuuluvaa teosta, ja määrä kasvaa digitointityön edetessä. ”Järvenpään taidemuseon Finna-projektia on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö, mistä pieni museomme kiittää sydämellisesti! Projektin tavoitteena on tuoda Järvenpään taidemuseon ainutlaatuiset kokoelmat mahdollisimman laajasti saavutettavaksi ja vaikka työ on vielä kesken, olemme ottaneet jo ison harppauksen eteenpäin taide- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävien aineistojen saavutettavuuden lisäämiseksi”, kertoo Johanna Virtala, Järvenpään taidemuseon projektikoordinaattori.

Finnasta löytyvät aineistot ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Jatkokäytössä tulee kuitenkin huomioida tekijänoikeudet ja yksityisyydensuoja. Kuvia käytettäessä tulee mainita tekijän ja teoksen tiedot, Järvenpään taidemuseo sekä valokuvaajan nimi. Lisää ohjeita kuvien käytöstä löydät esimerkiksi Finnan ohjeista.

https://jarvenpaantaidemuseo.finna.fi/

Kokoelmataiteilijat Eero ja Venny

Venny Soldan-Brofeldt, Omakuva vuodelta 1890. öljy, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Matias Uusikylä.

Järvenpään taidemuseon keskeisin kokoelma koostuu kahden kansallisesti merkittävän taiteilijan, Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) ja Eero Järnefeltin (1863–1937) tuotannosta. He työskentelivät 1900-luvun vaihteessa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäseninä taiteilijanaapureina. Heidän taiteilijauransa aikana suomalaisuusaate ja kansallinen identiteetti saivat visuaalisen muotonsa kansainvälisten taidevirtausten vanavedessä. Museolla on kummankin taiteilijan tuotantoa Suomen suurin kokoelma.

Eero Järnefelt, Omakuva, akvarelli, ajoittamaton. Järvenpään taidemuseo / Paloheimon perinnesäätiön kokoelma. Kuva: Matias Uusikylä / Järvenpään taidemuseo

Kokoelmateosten aihepiirit sisältävät niin värikylläisiä maisemia, luonnonlyriikkaa, perheen arjen kuvauksia kuin taidokkaita muotokuvia. Teokset on tehty aivan lähellä – melkein museon naapurissa.

Museolta on saatavilla museon vaiheita, kokoelmataiteilijoita ja kokoelman teemoja esittelevä mittava kokoelmateos Taide kantaa, Järvenpään taidemuseon kokoelma (2009). Kokoelmateoksella Järvenpään museopalvelut haluaa tuoda merkittävän kokoelman laajemmin yleisön saataville ja tutkittavaksi sekä muistuttaa upean kokoelman kansallisesta ja paikallisesta merkityksestä.

Miten kaikki sai alkunsa? Galleriasta taidemuseoksi

Järvenpään taidemuseon tarina sai alkunsa vuonna 1990, kun kaupunki sai lahjoituksena merkittävän taidekokoelman Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani ahon pojantyttäreltä Kaarina Aholta. Kokoelmaa esittelevä Soldan-Brofeldt -galleria avautui kirjaston alakertaan rakennetussa näyttelytilassa 1992.

Galleriaa päätettiin laajentaa ja toimintaa kasvattaa vuonna 1997, kun Eero Järnefeltin tyttärentytär Elisa Paloheimo lahjoitti kaupungille kattavan kokoelman Järnefeltin 1900-luvun teoksia. Museoammatillisen henkilökunnan myötä nimi Järvenpään taidemuseo otettiin käyttöön vuonna 2002. Kokoelma on sittemmin jatkanut kasvamistaan uusien lahjoitusten ja talletusten myötä. Myös museon toiminta ja oheisohjelmatarjonta on kasvanut jatkuvasti, ja museon näyttely- ja säilytystilojen laajuutta on lisätty vastaamaan paremmin kasvaneita tarpeita.

Pilviä
Eero Järnefelt: Pilviä, öljy, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Matias Uusikylä

Vuonna 2023 taidemuseolla avautuu pysyvä kokoelmanäyttely!

Kokoelma reissun päällä!

Järvenpään taidemuseon kansallisesti merkittävän kokoelman teoksia lainataan aktiivisesti sekä koti- että ulkomaisiin näyttelyihin. Kokoelmalainoista voi olla yhteydessä kokoelma-amanuenssiin.

Venny Soldan-Brofeldtin kipsiveistos Maggie Gripenbergistä, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Mikhail Olykainen / Järvenpään taidemuseo

Venny Soldan-Brofeldtin rintakuva modernin tanssin edelläkävijä Maggie Gripenbergistä on esillä Oulun taidemuseon Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2022 -näyttelyssä. Näyttely esittelee suomalaisten museokokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia. Tekniikat, ihanteet ja ilmaisutavat vaihtelevat, mutta liike jatkuu meissä ja tässä ajassa. Näyttely on esillä Oulun taidemuseossa 8.10.2022–15.1.2023 ja se perustuu HAM Helsingin taidemuseon alkuperäiskonseptiin. Lue lisää Maggiesta!

Aiheeseen liittyviä uutisia

Järvenhaltija-veistos nousi Järvenpään keskeiselle paikalle

Järvenpään kaupunki sai keskiviikon ja torstain välisenä yönä 24.-25.4.2024 merkittävän lisäyksen julkisen taiteen kokoelmaansa, kun Järvenhaltija-veistos pystytettiin Mannilantien ja Helsingintien risteyksessä sijaitsevaan liikenneympyrään.

26.4.2024
Taide
Järvenpään kaupungin museokohteiden kesäkausi alkaa – suloinen Suviranta ja inspiroiva Ahola avautuvat toukokuussa

Taiteilijakodit Ahola ja Suviranta avaavat jälleen ovensa yleisölle toukokuun alussa ja myös Alvar Aallon Villa Kokkonen avautuu ennakkoon varatuille ryhmävierailuille kesäkuussa. Järvenpään taidemuseo siirtyy kesäaukioloaikoihin ja taidemuseossa voit kokea Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin taidetta kodikkaassa kokoelmanäyttelyssä sekä Villa Kokkosen tarinan moniaistisessa Sävelten arkkitehtuuria -näyttelyssä.

19.4.2024
Ahola, Eero Järnefelt, Juhani Aho, Museot, Näyttely, Suviranta, Taidemuseo, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, Venny Soldan-Brofeldt, Villa Kokkonen
Millaista oli kohdata Joonas Kokkonen – Tietokirjailija ja dokumentaristi Pekka Hako kertoo Joonas Kokkosesta ke 17.4. klo 17

Tiesitkö, että Järvenpäästä löytyy maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelema taiteilijakoti? Vaan kuka oli talon asukas, säveltäjä Joonas Kokkonen (1921–1996)?

13.4.2024
Villa Kokkonen
Flyygelin ympärille syntynyt koti – Sävelten arkkitehtuuria Villa Kokkonen kotina -näyttely Järvenpään taidemuseossa 7.4. alkaen

Taiteilijakoti Villa Kokkosen tarina kerrotaan Järvenpään taidemuseon musiikkia ja arkkitehtuuria yhdistävässä näyttelyssä.

5.4.2024
Historia, Näyttely, Villa Kokkonen
Jaa juttu: