Näyttelyt nyt

Nukkekotiyhdistyksen 30 v. juhlanäyttely:
Elämää tiiviissä kaupunkiympäristössä nukkekotiharrastajan silmin

1.6.30.9.2021

Aholan kesänäyttelyssä 2021 esitellään monipuolisesti suomalainen nukkekotiharrastaminen. Näe ainutlaatuista pienoisrakentamista, opi miten nukkeja rakennetaan ja ihastu pieniin yksityiskohtiin ja tarinoihin.

Näyttelyn on tuottanut 30 vuoden ikään ehtinyt Nukkekotiyhdistys. Juhlavuoden kunniaksi esillä on ensi kertaa 11 pientalon kokonaisuus, joka on yli viisi metriä pitkä. Sitä on ollut rakentamassa iso joukko nukkekotiharrastajia eri puolilta Suomea. Toinen yhdistyksen jäsenten yhteisvoimin rakentama kokonaisuus on kymmenen asunnon kerrostalo. Esillä on myös monille muistoja herättävä yhdistyksen hallituksen kokoama rintamamiestalo. Keräilyharvinaisuutena nähdään antiikkinen nukketalo 1920-luvulta ja paljon muuta.

Nukkekotiyhdistys ry on Suomen vanhin nukkekotiharrastajien yhdistys, jonka tarkoituksena on koota yhteen alan harrastajia ja tehdä nukkekotiharrastusta tunnetuksi. Nukkekotiyhdistyksen perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Päivi Varis näki 1980-luvun lopulla Englannissa nukketaloja, joita ei ollut tarkoitettu lasten leikkeihin. Suomeen palattuaan hän halusi itselleen samanlaisen, muttei löytänyt sellaista Suomesta. Varis perusti yhdessä miehensä Ilkka Variksen kanssa yrityksen, joka ryhtyi tuomaan maahan englantilaisia nukkekotien rakennussarjoja, ja perusti Nukkekotiyhdistyksen kootakseen asiasta kiinnostuneita ihmisiä yhteen ja tuodakseen harrastusta esille.

Saavutettavuus: Nukkekotiyhdistyksen näyttely on yläkerrassa, jonne ei ole valitettavasti hissiä.

Rakennukseen on ramppi liikuntaesteisille. Näyttelytiloissa on matalat kynnykset. Alakerrassa on WC liikuntaesteisille. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.

Näyttelyssä esillä ainutlaatuinen 11 huoneiston yli 5 m pitkä pientalokokonaisuus. Kuvassa yksityiskohta. Kuva: Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajat ry
Perusnäyttely Minkä mitäkin Aholasta

”Kotitunne on tärkeä miehelle, mutta ainakin yhtä tärkeä naiselle. En usko nähneeni ketään naista, olipa miten nerokas taiteilija tahansa, jolla ei olisi tarvetta tähän tunteeseen – ja tarvetta saada se tavalla tai toisella tyydytetyksi.” – Venny Soldan-Brofeldt

”Tuntuu kuin olisin aiheuttanut sinulle paljon surua elämässä, enemmän kuin ehkä tiedänkään tai saan milloinkaan tietää, sillä sinähän olet suljettu ujo ja hienotunteinen. Minä olen kyllä – sanottakoon se vilpittömällä hetkellä – ollut onnellisempi, saanut enemmän sinulta ja elämältä kuin olisin milloinkaan ansainnut.” – Juhani Aho

Suomalaisittain ainutlaatuinen Tuusulanjärven taitelijayhteisö sai alkunsa marraskuussa 1897, jolloin kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven rannall huvilaan, jonka nimeksi sittemmin vakiintui Ahola. Ahot asuivat huvilassa 14 vuotta ja houkuttelivat tänä aikana Järvenpäähän joukon ajan merkittävimpiä taiteilijoita, kuten Eero Järnefeltin, Jean Sibeliuksen ja Pekka Halosen perheineen. Elämä Aholassa oli värikästä, taiteentäyteistä ja sitä väritti myös perheen sisäinen kolmiodraama.

Aholan perusnäyttelyssä Minkä mitäkin Aholasta kansalliskirjailija Aho paljastuu reippaaksi ulkoilmaihmiseksi, jonka jäljiltä huoneisiin on unohtunut kalastusvälineitä, retkillä selässä roikkunut tuohikontti sekä sukset. Venny Soldan-Brofeldt oli kuvataiteilija, joka vaikutti myös taidekasvatuksen sekä naisasialiikkeen parissa. Taitava piirtäjä pystyi hetkessä vangitsemaan paperille oivaltavia tuokiokuvia, kuten luonnoskirjoista ja seinille kiinnitetyistä lasten kuvista käy ilmi.

Esillä on myös perheen äidin hektisen arjen keskellä syntyneitä kirjankuvituksia, ystävien muotokuvapiirroksia sekä ateljeen kätköissä myöhemmin syntyneitä pienoisveistoksia ja koruja. Elämä Tuusulanjärven rannalla oli yhteisöllistä ja lapset leikkivät usein yhdessä Aholassa. Yläkerran toimintatilassa onkin lasten mahdollista tehdä huoneteatteria Aholan tapaan omalla pikku näyttämöllä.

”Milloin siellä oli iso alttaritaulu tekeillä, milloin joululehden kansi valmiina, milloin poikain ’Noan arkki’ höyläpenkillä, milloin taas kaupungista tulleita vieraita.” – Antti Aho

Näyttely tarjoaa kävijälle elämyksiä ja miellyttävät puitteet erilaisia esityskeinoja monipuolisesti hyödyntäen. Äänimaailmojen, filmiesitysten ja draamaopastusten avulla Ahon kirjallisuus saadaan puhumaan ja Soldan-Brofeldtin taide näkyväksi. Vierailun päätteeksi voi virkistyä kahvikupposen äärellä ja hankkia pienen muiston museokaupasta.

Jaa juttu: