Villa Kokkonen

Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimmaksi taloksi.

Villa Kokkoseen pääsee tutustumaan kaikille avoimilla yleisöopastuksilla kesälauantaisin!

Haluaisitko päästä vierailemaan ainutlaatuisessa taiteilijakodissa, jossa musiikki ja arkkitehtuuri käyvät vuoropuhelua? Villa Kokkonen on avoinna kesäkaudella 2022 pop-up-tyylisesti lauantaisin! Opastuksia järjestetään touko-syyskuussa joka lauantai klo 12. Opastuksen aikana tutustutaan taloon ja sen entisiin asukkaisiin sekä pihapiiriin. Opastuksen kesto on noin 30 minuuttia. Oppaana toimii Järvenpään museopalveluiden henkilökunta. Varaa paikka opastukselle etukäteen https://vello.fi/jarvenpaanmuseopalvelut/villa-kokkonen. Mukaan mahtuu 20 osallistujaa.

Varaa paikkasi kesän 2022 yleisöopastukselle täällä!

Omatoimiset vierailut

Talossa voi vierailla omatoimisesti touko-syyskuussa lauantaisin klo 13-14 välisenä aikana.

Hinnasto
10 € / aikuiset
9 €/ eläkeläiset
Museokortti
0 € alle 18v. ja Kaikukortilla

Hinta sisältää opastuksen!

Ryhmät

Valitettavasti Villa Kokkonen ei ole vielä avautunut museokohteena. Emme voi ottaa kohteeseen ryhmämatkailijoita toistaiseksi. Kohde pidetään avoinna kesällä 2022 pop-up-tyylisesti.

Kuva: Filippo Zambon

Tunnetko taiteilijakoti Villa Kokkosen tarinan?

Järvenpään kauppala syntyi vuonna 1951, kaupungiksi Järvenpää muuttui v. 1967, jolloin myös arkkitehti Alvar Aalto piirsi Taiteilijakoti Kokkosen ensimmäisen luonnoksen. Vuonna 2021 säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkosen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Hän muutti Järvenpäähän jo viisivuotiaana ja asui Villa Kokkosessa 27 vuotta.

Taiteilijakoti Kokkonen on kansainvälisesti todellinen harvinaisuus, sillä se on yksi harvoista toteutuneista Alvar Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemista rakennuksista.

Järvenpään Vanhankylänniemessä sijaitseva puurakenteinen, valoisa moderni rakennus on suunniteltu säveltäjä Kokkosen kodiksi ja työtilaksi. Voidaankin sanoa, että rakennus ikään kuin kietoutuu viuhkamaisesti äänieristetyssä työhuoneessa olevan flyygelin ympärille. Myös huonekalut ovat enimmäkseen Artekin ja Alvar Aallon varta vasten Villa Kokkosta varten suunnittelemia yksittäiskappaleita. Sisustuksessa on myös käytetty joitakin Joonas Kokkosen kuuluisimman teoksen, Viimeiset kiusaukset -oopperan lavasteita.

Kun Järvenpään kaupunki osti Villa Kokkosen säveltäjä Joonas Kokkosen perikunnalta vuonna 1998, silloinen kulttuurijohtaja totesi ylpeänä lehtihaastattelussa: ”Ostaessaan Villa Kokkosen Järvenpää sai oman Halosenniemensä!”

Kuva: Filippo Zambon / Järvenpään taidemuseo

Esteettömyys

Villa Kokkosen sisätiloihin pääsee pyörätuoliramppia pitkin. Sisätiloissa ei ole kynnyksiä, joten siellä pääsee kulkemaan esteettömästi.

Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että Villa Kokkonen ei ole täysin esteetön.

Talon ilmoitustaulun vieressä olevalle hiekkapihalle voi pysähtyä autolla, mutta siihen ei mahdu pysäköimään kuin yksi auto kerrallaan. Talon välittömässä läheisyydessä ei ole parkkipaikkaa. Lähin parkkipaikka löytyy Tuulimyllyntieltä n. 50 metriä kohteesta.

Portilta Villa Kokkosen pääovelle on n. 20 metriä. Villa Kokkonen sijaitsee kukkulan korkeimmalla kohdalla, joten pääovelle kuljetaan loivasti nousevaa hiekkapolkua pitkin.

Sisäänkäynnin yhteydessä on pyörätuoliramppi. Oviaukosta mahtuu pyörätuoli. Sisätiloissa pääsee kulkemaan esteettömästi, eteisessä, olohuoneessa ja työhuoneessa. Villa Kokkosen wc:t eivät ole valitettavasti esteettömiä.

Jaa juttu: