Villa Kokkonen

Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimmaksi taloksi.

Aukiolo
Taiteilijakoti on tällä hetkellä pääasiallisesti suljettuna ja Järvenpään kaupunki suunnittelee talon toiminnan tulevaisuutta. Kaupunki tulee päättämään virallisesti talon toiminnan jatkosta vuoden 2021 loppuun mennessä. Lisätietoa aiheesta. Villa Kokkosessa järjestettiin opastettuja kierroksia ja konsertteja Joonas Kokkosen juhlaviikolla marraskuussa 2021. Kuuntele YLE:n taltiointi juhlakonsertista täältä! Voit katsoa juhlakonsertin taltioinnin myös kaupungin YouTube -kanavalta. Helsingin Filharmonisen kuoron tervehdys Paavon virsi taltioitu Villa Kokkosessa 13.11.2021.

Tunnetko taiteilijakoti Villa Kokkosen tarinan?
Järvenpään kauppala syntyi vuonna 1951, kaupungiksi Järvenpää muuttui v. 1967, jolloin myös arkkitehti Alvar Aalto piirsi Taiteilijakoti Kokkosen ensimmäisen luonnoksen. Vuonna 2021 säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkosen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Hän muutti Järvenpäähän jo viisivuotiaana ja asui Villa Kokkosessa 27 vuotta.

Kuva: Filippo Zambon

Taiteilijakoti Kokkonen on kansainvälisesti todellinen harvinaisuus, sillä se on yksi harvoista toteutuneista Alvar Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemista rakennuksista.

Järvenpään Vanhankylänniemessä sijaitseva puurakenteinen, valoisa moderni rakennus on suunniteltu säveltäjä Kokkosen kodiksi ja työtilaksi. Voidaankin sanoa, että rakennus ikään kuin kietoutuu viuhkamaisesti äänieristetyssä työhuoneessa olevan flyygelin ympärille. Myös huonekalut ovat enimmäkseen Artekin ja Alvar Aallon varta vasten Villa Kokkosta varten suunnittelemia yksittäiskappaleita. Sisustuksessa on myös käytetty joitakin Joonas Kokkosen kuuluisimman teoksen, Viimeiset kiusaukset -oopperan lavasteita.

Kun Järvenpään kaupunki osti Villa Kokkosen säveltäjä Joonas Kokkosen perikunnalta vuonna 1998, silloinen kulttuurijohtaja totesi ylpeänä lehtihaastattelussa: ”Ostaessaan Villa Kokkosen Järvenpää sai oman Halosenniemensä!”

Kuva: Filippo Zambon / Järvenpään taidemuseo

Joonas Kokkosen juhlaviikkoa vietetään marraskuussa 2021!
Villa Kokkonen avaa ovensa Joonas Kokkosen syntymäpäivien aikaan marraskuussa 9.-14.11. 2021. Juhlaviikon aikana tiistaista sunnuntaihin museopalvelut järjestää opastettuja kierroksia, joissa pääsee tutustumaan säveltäjä Joonas Kokkosen elämään sekä arkkitehti Alvar Aallon suunnitteleman taiteilijakoti Villa Kokkosen maailmaan. Lisäksi ohjelmassa on konsertteja.

Tutustu viikon ohjelmaan kokonaisuudessaan tällä sivulla.

Esteettömyys

Pyydämme huomioimaan, että Villa Kokkonen ei ole täysin esteetön.

Talon ilmoitustaulun vieressä olevalle hiekkapihalle voi pysähtyä autolla, mutta siihen ei mahdu pysäköimään kuin yksi auto kerrallaan. Talon välittömässä läheisyydessä ei ole parkkipaikkaa. Lähin parkkipaikka löytyy Tuulimyllyntieltä n. 50 metriä kohteesta.

Portilta Villa Kokkosen pääovelle on n. 20 metriä. Villa Kokkonen sijaitsee kukkulan korkeimmalla kohdalla, joten pääovelle kuljetaan loivasti nousevaa hiekkapolkua pitkin.

Sisäänkäynnin yhteydessä on yksi matala porrasaskelma taloon sisälle. Oviaukosta mahtuu pyörätuoli. Sisätiloissa pääsee kulkemaan esteettömästi, eteisessä, olohuoneessa ja työhuoneessa. Villa Kokkosen wc:t eivät ole esteettömiä.

Jaa juttu: