Villa Kokkonen

Villa Kokkonen on toistaiseksi suljettu!

Kerromme keväällä 2024 lisää Villa Kokkosen kesästä 2024, pysy kuulolla!

Joonas Kokkosen flyygeli Villa Kokkosessa. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

Villa Kokkonen on toistaiseksi suljettu.

Alvar Aallon mestariteos Villa Kokkonen valmistui Tuusulanjärven länsirannalle vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi ja Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimmaksi taloksi.

Tunnetko taiteilijakoti Villa Kokkosen tarinan?

Järvenpään kauppala syntyi vuonna 1951, kaupungiksi Järvenpää muuttui v. 1967, jolloin myös arkkitehti Alvar Aalto piirsi taiteilijakoti Kokkosen ensimmäisen luonnoksen. Vuonna 2021 säveltäjä, akateemikko Joonas Kokkosen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Hän muutti Järvenpäähän jo viisivuotiaana ja asui Villa Kokkosessa 27 vuotta.

Taiteilijakoti Kokkonen on kansainvälisesti todellinen harvinaisuus, sillä se on yksi harvoista toteutuneista Alvar Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemista rakennuksista.

Järvenpään Vanhankylänniemessä sijaitseva puurakenteinen, valoisa moderni rakennus on suunniteltu säveltäjä Kokkosen kodiksi ja työtilaksi. Voidaankin sanoa, että rakennus ikään kuin kietoutuu viuhkamaisesti äänieristetyssä työhuoneessa olevan flyygelin ympärille. Myös huonekalut ovat enimmäkseen Artekin ja Alvar Aallon varta vasten Villa Kokkosta varten suunnittelemia yksittäiskappaleita. Sisustuksessa on myös käytetty joitakin Joonas Kokkosen kuuluisimman teoksen, Viimeiset kiusaukset -oopperan lavasteita.

Kun Järvenpään kaupunki osti Villa Kokkosen säveltäjä Joonas Kokkosen perikunnalta vuonna 1998, silloinen kulttuurijohtaja totesi ylpeänä lehtihaastattelussa: ”Ostaessaan Villa Kokkosen Järvenpää sai oman Halosenniemensä!”

Villa Kokkosen katoksen aaltoileva muoto tuo mieleen veden pinnan – tai musiikin rytmin. Kuva: Järvenpään taidemuseo/ Mikhail Olykainen

Villa Kokkonen Alvar Aalto säätiön sivustolla

Esteettömyys

Villa Kokkosen sisätiloihin pääsee pyörätuoliramppia pitkin. Sisätiloissa ei ole kynnyksiä, joten siellä pääsee kulkemaan esteettömästi.

Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että Villa Kokkonen ei ole täysin esteetön.

Talon ilmoitustaulun vieressä olevalle hiekkapihalle voi pysähtyä autolla, mutta siihen ei mahdu pysäköimään kuin yksi auto kerrallaan. Talon välittömässä läheisyydessä ei ole parkkipaikkaa. Lähin parkkipaikka löytyy Tuulimyllyntieltä n. 50 metriä kohteesta.

Portilta Villa Kokkosen pääovelle on n. 20 metriä. Villa Kokkonen sijaitsee kukkulan korkeimmalla kohdalla, joten pääovelle kuljetaan loivasti nousevaa hiekkapolkua pitkin.

Sisäänkäynnin yhteydessä on pyörätuoliramppi. Oviaukosta mahtuu pyörätuoli. Sisätiloissa pääsee kulkemaan esteettömästi, eteisessä, olohuoneessa ja työhuoneessa. Villa Kokkosen wc:t eivät ole valitettavasti esteettömiä.

Jaa juttu: