Lainattavat taidepaketit

Kulttuuri kyläilee

Kulttuuri kyläilee on Järvenpään taidemuseon, Setlementti Louhelan ja Keusoten yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on tarjota ikäihmisille mahdollisuus nauttia taiteesta ja kulttuurista. Kulttuurikyläilyt mahdollistavat Setlementti Louhelan vapaaehtoiset ja koulutetut kulttuuriluotsit, jotka maksutta saapuvat taidepaketin kanssa ikäihmisen luokse kylään. Taidepaketin teokset ovat Järvenpään kaupungin taidekokoelmasta.

Kotiin tilattava taidepaketti sisältää taideteoksen, sekä teemaan liittyvän aistimateriaalin. Taidepaketin tilaaminen on maksutonta 

Tilaa näin:

1. Valitse kiinnostava taidepaketti.

2. Tilaa taidepaketti kotiisi soittamalla numeroon: 040-767 3447 / Setlementti Louhelan avunvälitys.

3. Tilauksen yhteydessä sovitaan kyläilylle päivämäärä ja kellonaika.

4. Kulttuuriluotsi saapuu sovittuna ajankohtana kyläilylle taidepaketin kanssa.

TAIDEPAKETIT

Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen

Martta Swensson, Omenankukka-asetelma. 1989, öljy.

Aistipaketti: Kehrättyä villalankaa, pellava-lankaa, maalaussiveltimiä ja värituubi, shakkinappula, ruusuntuoksua, kardemummaa.

Maalauksen keskellä on Arabian kannu täynnä omenankukkia. Teos on maalattu siten, että voimme nähdä samanaikaisesti erilaisia näkökulmia huoneeseen. Mikä maalauksessa näkyvä tila on? Kuka siellä voisi asua? Mitä esineet voisivat kertoa huoneen asukkaasta? Teoksessa näkyy myös rukki, shakkipöytä, seinällä roikkuvia maalauksia ja siveltimiä. Melkein voi kuvitella kukkien raikkaan tuoksun.

Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen

Maila Ponkkonen, Tyttö. 1981, öljy.

Aistipaketti: Päähineitä elämän taitekohdista, sarkaa, samettia, silkkiä, saunomisen tuoksuja.

Maila Ponkkonen maalaa usein ihmisiä, mutta jättää henkilön kasvot piiloon. Maalauksessa näkyy nainen takaa päin kuvattuna. Esille piirtyy selkä, niska, korvan kaari ja nutturalle nostetut hiukset. Maalauksen henkilö näyttää nuorelta ja kenties viattomalta? Mitäköhän tyttö kuuntelee? Teoksen värimaailma on hillityn harmaa. Tytön selässä voi nähdä häivähdyksen vaaleanpunaista. Ponkkosen tyyli maalata on herkän utuinen. Tausta on viitteellinen. Missä tyttö mahtaa olla?

Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykaynen

Pentti Itkonen, Suunnitelmia Aleksis Stenvall. 2006, öljy.

Aistipaketti: Veden hiomia kiviä, pyöreitä ja kulmikkaita, puunpalasia ja käpyjä, metsän ja katajan sekä tervan tuoksua

Pentti Itkonen (s. 1949, Kolari) asuu Tuusulassa Kellokoskella. Hän maalaa maisemia, mutta yhtä lailla ihmisen sielun syvyyksiä. Jokainen maisema on ikkuna taiteilijan mieleen. Itkonen imee vaikutteita juuristaan, Lapin maisemista ja ihmisistä, tuntureista ja vesistöistä. Itkonen itse kertoo: ”Teen taidetta koska haluan välittää luonnollisia asioita. Auringon nousun ja laskun kiehtovuutta, luonnollisen musiikin hyvää vaikutusta, kuutamon kauneutta, nuotion ja retkeilyn ihanuutta, virtojen ja koskien vaikutusta mieleen.”

Kutsu kulttuuri kylään!

Jaa juttu: