Tyven meri, turkoosi taivas –Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson -näyttely avataan virtuaalisesti

Järvenpään taidemuseon uusi näyttely: ”Tyven meri, turkoosi taivas –Venny Soldan-Brofeldt & Hugo Backmansson” avataan virtuaalisesti 27.2. Järvenpään taidemuseo avautuu yleisölle heti, kun se koronaviruspandemian vuoksi on turvallista. Tiedotamme avautumisesta erikseen.

Julisteen kuva: Venny Soldan-Brofeldt, Pojat luodolla (Porkkalasta), 1898 (yksityiskohta), öljy. Kuva: Matias Uusikylä

Tyven meri, turkoosi taivas -näyttely kuljettaa yleisön matkalle Itämeren lämpimille rantakallioille ja Marokon paahtavan auringon alle. Esillä on teoksia Venny Soldan-Brofeldtilta ja Hugo Backmanssonilta.

Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945) ja Hugo Backmansson (1860–1953) syntyivät ruotsinkielisiin perheisiin. Molemmat olivat Pietarin taidekoulujen kasvatteja sekä ensimmäisten suomalaistaiteilijoiden joukossa Pohjois-Afrikassa. Soldan-Brofeldt siirtyi nuorsuomalaisiin piireihin avioiduttuaan Juhani Ahon kanssa ja häntä erotti Backmanssonista, joka oli tsaarin upseeri, myös pasifismi. Näiden kahden pitkän iän saavuttaneen taiteilijan rinnakkain käyty taival yhtäläisyyksineen ja eroineen yhdistyi lopulta naapuruuteen taiteilijakoti Lallukassa.

Tyven meri, turkoosi taivas -näyttelyssä esillä ovat erityisesti Venny Soldan-Brofeldtin ja Hugo Backmanssonin meriaiheiset työt. Molemmat kuvasivat omilla tahoillaan merta ja taivasta sen lukemattomissa eri väreissä. Siinä missä Soldan-Brofeldtin taiteessa näkyi suomalainen rannikkomaisema, näkyi Backmanssonin töissä Marokon taivaan alla tehdyt hiekkarannat ja kaupunkinäkymät. Lisäksi näyttelyssä raotetaan Hugo Backmanssonin uraa taistelumaalarina ja esitellään Venny Soldan-Brofeldtin lapsikuvauksia.