Sukella Tyven meri, turkoosi taivas -näyttelyyn etäopastuksella

Markkinat Tangerissa, 1907, akvarelli, Ett Hem -museo. Kuva: Vesa Aaltonen / Ett Hem -museo

Etäopastus tuo taiteen sinne, missä sinä olet! Vuorovaikutteisella opastuksella pääset näkemään helmikuussa avatun Tyven meri, turkoosi taivas – Venny Soldan-Brofeldt ja Hugo Backmansson -näyttelyn oppaan seurassa ja taideteosten yksityiskohtia tarkastellen.
Paahteinen aurinko, kultaiset hiekkarannat ja välkehtivä meri kaukana siintävine valkeine purjeineen löytyvät nyt kaikki Järvenpään taidemuseosta. Järvenpään taidemuseolla on esillä näyttely Tyven meri, turkoosi taivas. Venny Soldan-Brofeldt ja Hugo Backmansson.

Venny Soldan-Brofeldt (1863–1945) ja Hugo Backmansson (1860–1953) kuvasivat molemmat merta ja taivasta sen lukemattomissa eri väreissä. Siinä, missä Soldan-Brofeldtin taiteessa näkyi suomalainen rannikkomaisema, näkyivät Backmanssonin töissä Marokon taivaan alla tehdyt hiekkarannat ja kaupunkinäkymät.
Kohtasivatko nämä kaksi taiteilijaa elinaikanaan, siitä ei ole varmuutta, mutta taidemuseon näyttely tuo nämä kaksi meren äärellä viihtynyttä taiteilijaa yhteen ensimmäistä kertaa.

Taiteen minilomia museossa

Koronapandemian vuoksi näyttelyä ei ole vielä päästy avaamaan yleisölle. Taidemuseo on kehittänyt virtuaalisen opastuksen, jonka avulla näyttelyyn pääsee tutustumaan etänä. Taidemuseo haluaa tuoda taiteen ihmisten luokse ja tarjota mieltä virkistäviä minilomia taiteen parissa.
– Olemme testanneet etäopastuksen toimivuutta erilaisten ryhmien kanssa. Matkan varrella olemme hioneet konseptia käyttäjäystävällisempään suuntaan. Toivomme, että etäopastukset tuovat vaikkapa piristystä, virkistystä tai uusia ajatuksia arkeen. Jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että koronaa tai ei, etäopastukset jäävät osaksi museon palveluvalikoimaa, iloitsee taidemuseon yleisötyön amanuenssi Pinja Petäjä.
Virtuaaliopastuksella opas on paikan päällä museossa kertoen tarinoita ja johdatellen tarkastelemaan maalausten yksityiskohtia. Opastuksen aihepiiri sekä kesto voidaan suunnitella ryhmän kiinnostusten mukaan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Venny Soldan-Brofeldt ja meren houkutus tai Hugo Backmansson – taistelumaalarin silmin Pohjois-Afrikassa?

Etäopastuksia huhtikuussa

Etäopastus toteutetaan Teams-alustalla. Varausvahvistuksen yhteydessä lähetetään osallistumislinkki, jonka voi jakaa eteenpäin muille osallistujille. Ohjelmia ei tarvitse erikseen ladata omalle koneelle, vaan osallistua voi myös nettiselaimella.

Etäopastukset kestävät 45 minuuttia ja maksavat 40 euroa/ryhmä (1–35 henkilöä). Opastukset ovat maksuttomia järvenpääläisille päiväkodeille ja kouluille. Etäopastuksen voi tilata aikavälille 30.3.–6.4. ma–pe klo 10–16 ja 16.–28.4. ma–pe klo 10–16.

Lisätietoja:
Varaa opastus ja nähdään taiteen äärellä: taidemuseo@jarvenpaa.fi