Harjulan koulun pihalle on valmistunut uusi osallistava julkinen taideteos

Järvenpään Harjulan koulun kampuksen uusi lapsia ja koululaisia osallistanut taideteos kampuksen pihalla paljastettiin Lucian päivän iltana, 13.12.2022 klo 17.00. 

Harjulan koulun kampuksen uudisrakennuksessa ja perusparannetuissa tiloissa aloitettiin toiminta elokuussa 2022. Taidehanke on osa rakennushanketta ja se on rahoitettu %periaatteella, jossa yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään julkisen taiteen toteuttamiseen.

Järvenpään kaupunki tilasi kuvataiteilija Maria Dunckerilta (s. 1963, taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä) taideteoksen rinnakkaisen luonnostehtävän pohjalta, johon osallistui kaksi taiteilijaa / taiteilijatyöparia. Toteutettavan taideteoksen valitsivat luonnosten ja taiteilijaesittelyjen pohjalta koulun oppilaat osana ilmiöoppimista sekä päiväkodin lapset ja henkilökunta asiantuntijoiden ohjauksessa syksyllä 2021. Rehtori Tarja Edry kertoo: ”Osallisuus on taidehankkeessa ollut ainutlaatuista.” 

Monialainen ja asiantuntijoista koostuva taidetyöryhmä on yhdessä taiteilijan sekä koulun ja päiväkodin henkilökunnan kanssa vienyt taidehanketta eteenpäin sen rakentamisen ajan. Maria Duncker on oman taiteellisen luomisprosessin osana osallistanut koululaisia taideteoksen valmistamiseen. Lapset ja nuoret ovat luoneet taideteoksen pintaan kymmeniä piirustuksia. Uusi tilausteos saa myös nimensä koululaisilta syksyn mittaan. Järvenpään kaupunki on näin mahdollistanut kampuksen käyttäjille vaikuttaa pysyvästi oman oppimis- ja työympäristön ilmeeseen. 

”Julkiset taideteokset ovat lähellä sydäntäni. Se, että olen päässyt tekemään teosta yhdessä lasten kanssa, on urani huippuhetkiä.” Maria kertoo. Hän on opiskellut Kuvataideakatemissa (nyk. Taideyliopisto). Maria käyttää teoksissaan erilaisia medioita, kuten videoita, performanssia sekä installaatioita yhdistellen materiaaleja ja esitystilanteita vapaasti ja monimuotoisesti. Hänelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2020. Maria Dunckerin työskentelyn luonteeseen kuuluu yhdessä tekeminen. Yhteistyön hän kuvailee olevan parhaimmillaan rohkeaa ja riemastuttavaa toimintaa. 

Harjulan koulun kampuksen taideteos on kuin pieni, monimuotoinen mökki. Se on valmistettu paksuista alumiinilevyistä, joiden pintaan on vesileikkaamalla toteutettu työpajoissa taiteilijan ohjauksessa tuotettuja piirustuksia. Taideteoksen pintaan voi myös myöhemmin piirtää uusia piirustuksia väriliiduilla. 

Valaistun taideteoksen valon ja varjon leikkiä sekä valon sävyn hidasta vaihtumista voi seurata eri vuodenaikoina. Valosuunnittelusta ja sen toteutuksesta yhdessä taiteilijan kanssa on vastannut Pietu Pietiäinen, Pro Light Oy. 

”On ilahduttavaa, että julkiset taideteokset ovat aina erilaisia. Ne tuovat julkiseen tilaan sellaisia asioita, joita emme ole osanneet odottaa. Tämä taideteos saattaa yllättää meidät positiivisesti sillä, kuinka se elää mukana koulun ja päiväkodin arjessa jatkuvasti muuttuvana.” taidekoordinaattori Marjukka Korhonen kertoo.

Havainnekuva_Maria Duncker

Taidehankkeen toteutuksen ovat osallistuneet: Mestaritoiminta Oy, Pro Light Oy, Avetak Oy, Suomen Vesileikkaus Oy ja Arttu Tuovinen.

Lisätiedot ja taiteilijahaastattelut: museopalveluiden päällikkö Jaana Tamminen, Järvenpään taidemuseo, puh +358 40 315 2587, jaana.tamminen@jarvenpaa.fi

Jaa juttu:
Footer is loading...