Museoiden virtuaalisuuden tueksi julkaisu ”Kohti XR-museota”

Museoiden virtuaalisten palveluiden nykytilanteesta on koottu tietoa yksiin kansiin. Selvitys pohjustaa ainutlaatuista XR-museota.

Museoiden virtuaalisista palveluista on saatavilla tuoretta tietoa. Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoiden hankkeessa tehty selvitys “Kohti XR-museota” jäsentää museoiden virtuaalisten ja digitaalisten palveluiden nykytilaa. Lisäksi selvityksessä käsitellään XR-tuotannon teknisen toteutuksen mahdollisuuksia ja esitellään suunnitelma alueella toteuttavalle XR-museolle.

“Kohti XR-museota” on mielenkiintoista luettavaa kaikille, joita virtuaaliset ja digitaaliset kulttuuripalvelut kiinnostavat. Selvitys esittelee konkreettisia esimerkkejä jo toteutetuista palveluista ja elämyksistä sekä visioi tulevaisuutta. Selvityksen toteuttanut Minna Turtiainen XR-museosta toivookin, että selvitys auttaa myös muita museoita palveluidensa kehittämisessä.

”Toivon, että selvitystyön benchmarking-osiosta on hyötyä koko museoalalle. Oli ammatillisesti erittäin antoisaa saada keskittyä museoiden digitaalisiin palveluihin. On tärkeää viedä kulttuuriperintö tarjolle ympäristöihin, joissa ihmiset viettävät digitaalista aikaansa”, Turtiainen toteaa.

Selvitys pohjustaa Järvenpään, Keravan ja Tuusulan yhteisen XR-museon perustamista. Vaikka virtuaalisia näyttelyitä, etävierailuja, metaversumimuseotiloja, virtuaalitodellisuuselämyksiä ja digitaalisia palveluita on runsaasti jo saatavilla, monien museoiden yhteisiä metaversumitiloja ja virtuaalitodellisuussisältöjä eri palveluineen ei vielä löydy. Alalla globaali edelläkävijä, Keski-Uudenmaan museoiden XR-museo on määrä avata keväällä 2025.

“Kohti XR-museota” on avoimesti saatavilla Tuusulan kunnan verkkosivuilla. Sen voi ladata tästä linkistä. Selvitys on suomenkielinen.

Lisätietoja:

Sisältötuottaja Minna Turtiainen | XR-museo
minna.turtiainen@jarvenpaa.fi
+358 40 315 2260

Jaa juttu:
Footer is loading...