Järvenpään taidemuseon vuoden 2023 näyttelyt on julkaistu!

Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin syntymästä tulee 160 vuotta ja Järvenpään taidemuseo juhlistaa kokoelmataiteilijoitaan avaamalla pysyvän kokoelmanäyttelyn toukokuussa 2023.  Samaan aikaan avautuu myös Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön kytkeytyvän Kallio-Kuninkalan historiasta ja nykypäivästä kertova näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön kanssa. Syksyllä 2023 käperrytään viltin alle ja keskitytään lukemisen teemaan taiteessa Lukemisen lumoa -näyttelyssä.

2.5.2023 alkaen Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt kokoelmanäyttely

Järvenpään taidemuseolla on Suomen kattavin ja edelleen lahjoituksin täydentyvä kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Taidemuseo juhlistaa taiteilijoiden 160-vuotisjuhlavuotta pysyvällä kokoelmanäyttelyllä, johon tulee esille mm. maisemia läheltä ja kaukaa, maalauksia perhepiiristä ja tunnelmia taiteilijakodeista. Moniaistisessa näyttelyssä pääsee mm. Tuusulanjärven laineiden liplatuksen äärelle ja Kolin salaperäiseen luolaan. Näyttelyyn tulee myös digitaalinen interaktiivinen ja osallistava osuus. Lapset näyttelyyn johdattaa Järnefeltin lempieläin sammakko ja Soldan-Brofeldtille vapautta symboloinut lokki. Näyttelysuunnittelusta vastaavat Järvenpään taidemuseo ja IntroDesign.

Taidemuseon kokoelma karttuu lahjoituksin. Tämä Eero Järnefeltin Koli-aiheinen teos vuodelta 1917 tuli vuonna 2021 ja pääsee ensimmäistä kertaa esille. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

2.5.2023-27.8.2023 Taiteilijayhteisön keskellä – Kallio-Kuninkala ennen ja nyt

Millainen on Kallio-Kuninkalan yhteys Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön? Millaisen jäljen se on jättänyt suomalaiseen kulttuurielämään, entä mitä siellä tapahtuu tänä päivänä? Näyttely risteilee menneessä, nykyhetkessä ja tulevassa, musiikin, teatterin ja kuvataiteen maailmoissa. Se kuljettaa 1800-luvun lopulta K.A. (1862-1949) ja Kerttu Paloheimon (1863-1923) perheen ja suvun vaiheista tämän päivän toimintaan Taideylipiston Järvenpään toimipisteenä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Järvenpään taidemuseon ja Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön kanssa, joka viettää 50-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023.

Kallio-Kuninkala sijaitsee aivan Suvirannan naapurissa. Kuva: Pekka Savolainen

8.10.2023-28.2. 2024 Lukemisen lumoa

Rakastettujen Suomen taiteen 1800–1900-luvun vaihteen sekä modernin ajan maalausten lukevat ihmiset huokuvat usein rauhaa, joutilaisuutta ja lukemisen iloa. Tervetuloa lukulampun valoon tunnelmoimaan lukemista kuvaavien maalausten äärelle.

Yksityiskohta Eero Järnefeltin pastelliteoksesta Lukeva tyttö, 1910. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

2.5.–30.9. 2023 Erilaiset taiteilijat Aholassa

Erilaiset taiteilijat on taideprojekti, joka on toteutettu yhteistyössä Keusoten Vammaistenpalveluiden, Järvenpään Työ- ja päivätoiminnan sekä Tuetun työtoiminnan kanssa. Taideryhmä kokoontuu tehden taidetta yhdessä ja lopputuloksena syntyy ainutlaatuinen näyttely Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon taiteilijakoti Aholaan.

Jaa juttu:
Footer is loading...