Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttelyn ripustusta päivitetty – esillä yksi ennennäkemätön teos Eero Järnefeltiltä

Järvenpään taidemuseolla avattiin pysyvä kokoelmanäyttely toukokuussa 2023. Näyttelyssä on esillä lähes 70 teosta Eero Järnefeltiltä ja Venny Soldan-Brofeldtilta. Teokset on saatu lahjoituksena taiteilijoiden jälkeläisiltä ja niissä näkyy taiteilijoiden henkilökohtainen elämä. Järvenpäässä on Suomen kattavimmat kokoelmat näiltä Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä vaikuttaneilta taiteilijanaapureilta. Ihastunutta palautetta keränneen näyttelyn näki vuonna 2023 yli 12 000 museokävijää.

Eero Järnefelt, Saimi kedolla,1892, öljy, Järvenpään taidemuseo / talletus. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

Saimi kedolla ja muut Järvenpään taidemuseon teokset matkustavat Ateneumiin

Järvenpään taidemuseo valmistautuu huhtikuussa Ateneumissa avautuvaan Eero Järnefeltin näyttelyyn. Järvenpään merkittävästä kokoelmasta lähtee Ateneumiin lainaan mittava määrä teoksia ja teoskuvat tulevat näkymään myös Ateneumin uudessa julkaisussa. Esimerkiksi kokoelmanäyttelyssä esillä ollut Järnefeltin hurmaava Saimi kedolla (1892) matkustaa Helsinkiin lainaan ja sen voi nähdä Ateneumin taidemuseon Eero Järnefelt -näyttelyssä 5.4-25.8.

Pysyvässäkin kokoelmanäyttelyssä esillä olevat teokset vaihtuvat aika ajoin. Järvenpään taidemuseon kokoelmanäyttelyä on täydennetty uusin teoksin vuoden alussa. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi valolle erityisen herkkiä paperipohjaisia teoksia, jotka vaihdetaan kolmen kuukauden välein.

Uusia teoksia esille kokoelmien kätköistä – ennennäkemätön muotokuva Eero Järnefeltiltä

Eero Järnefelt, Henning Söderhjelm, yksityiskohta n. 1905, öljy, Järvenpään taidemuseo. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

Museon varastossa on enemmän teoksia kuin mitä kokoelmanäyttelyssä on esillä. Saimi kedolla -teoksen tilalle ripustettiin Eero Järnefeltin maalaama muotokuva nuoresta Henning Söderhjelmistä (n. 1905). Teos tuli lahjoituksena museolle yksityiskokoelmasta 2021. Teos ei ole museon tietojen mukaan ole ollut koskaan aiemmin julkisesti esillä.

Henning Söderhjelm (1888-1967) oli suomenruotsalainen kirjailija, kääntäjä ja kriitikko. Hänen isänsä oli kielitieteilijä, valtiopäivämies, tutkija ja diplomaatti Werner Söderhjelm (1859-1931). Werner Söderhjelm oli Eero Järnefeltin ystävä ja vieraili usein Suvirannassa. Eero Järnefelt on maalannut muotokuvan myös Henningin isästä, Werneristä.

Teoksen luettelointiin museokokoelmaan osallistui kansanedustaja Eemeli Peltonen, joka oli poliitikon museoharjoittelussa Järvenpään museopalveluissa elokuussa 2023. Hänen tehtäviinsä kuului mm. kokoelmatietojen täydentämistä taulusta. Eemelin tehtävänä on etsiä tietoja Henning Söderhjelmista ja muodostaa metatietoja niiden pohjalta. Lue lisää poliitikon museoharjoittelusta! Kansanedustaja Eemeli Peltonen työskenteli päivän Järvenpään museopalveluissa (jarvenpaamedia.fi)

Jaa juttu:
Footer is loading...