Taidemuseo on suljettu näyttelynvaihdon ajan ja lokakuussa avautuu Riihitien ateljeerivitalon taiteilijoiden ryhmänäyttely

Järvenpään taidemuseo on suljettu näyttelynvaihdon ajan 29.8.-15.10.2022. Taidemuseo avaa ovensa 16.10., jolloin avautuu uusi näyttely, jonka aiheena on Riihitien moderni ateljeerivitalo ja sen taiteilijat.

Järvenpään Riihitielle valmistui 1967 viiden taiteilijaperheen aloitteesta ateljeerivitalo, tila taiteelliselle työskentelylle ja perheelle. Arkkitehti Kirmo Mikkolan suunnittelemaan taloon muuttivat taidemaalari Tor Arne perheineen, taiteilijapariskunnat Outi Ikkala ja Seppo Kärkkäinen sekä Anna-Maria ja Paul Osipow, lisäksi mukaan tulivat kuvataiteilija Antti Vuori ja arkkitehti Erkki Colliander perheineen.

1970-luvun lopulla taloon asettui seuraava sukupolvi, Taideteollisessa korkeakoulussa opiskelleiden graafikoiden ja kuvittajien joukko. Talossa ovat syntyneet mm. kuvittaja ja lastenkirjailija Kristiina Louhen rakastetut Aino ja Tomppa –kirjasarjat sekä taidegraafikko ja -maalari Hannu Hyrskeen grafiikantöiden humoristiset ja hellyyttävät hahmot.

“Ei kenenkään ateljeeseen marssittu” Seppo Kärkkäinen, 2022

Miten kaikki alkoi ja millaista taidetta talossa asuneet ovat luoneet? Ryhmänäyttely esittelee yhdeksän talossa asuneen taiteilijan teoksia: maalauksia, veistoksia, keramiikkaa, grafiikkaa, valokuvia ja kuvitustaidetta. Mukana on mm. suomalaisen abstraktin taiteen edelläkävijän Outi Ikkalan (1935-2011) maalauksia. Hän kehitti johdonmukaisesti oman abstraktioon pohjaavan kielensä. ”Viime aikoina olen tuntenut itseni yhä useammin vain välikappaleeksi taulun syntyessä.” Ikkalan puolisolta, vastikään menehtyneeltä Seppo Kärkkäiseltä (1935-2022) mukana teoksia viimeisen vuoden ajalta.

outi-ikkala-riihitien-ateljeessa-1971.-kuva-hannu-hyrske.jpgTaidenäyttely on elämänmakuinen kokonaisuus taidetta, modernia arkkitehtuuria ja taiteellisen työskentelyn edellytyksiä. Näyttelyssä on esillä harvoin nähtyjä valokuvia, jotka avaavat ovet taiteilijoiden työhuoneisiin ja modernin taiteilijatalon arkkitehtuuriin. Miltä näyttää kuvittajan työpöytä, entä taidegraafikon välineistö? Millaiset edellytykset talo ja ympäristö ovat tarjonneet luovuudelle?

”Parasta oli se että oli ateljee ja asunto samassa” –Paul Osipow , 2022

Mukana näyttelyssä Tor Arne, Soile Apajalahti, Hannu Hyrske, Outi Ikkala, Seppo Kärkkäinen, Kristiina Louhi, Anna-Maria Osipow, Paul Osipow ja Antti Vuori.

riihitien-ateljeerivitalo-pohjoisesta-pain.-ola-laiho-1967-arkkitehtuurimuseo.jpg

Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa 16.10.2022-26.2.2023, Järvenpään taidemuseo

Avoinna: ke 10-20, to-su klo 10-17

Liput: 9/8/4 €, Museokortti tai Kaikukortti

www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: näyttelyn kuraattori, ts. kokoelma-amanuenssi Pinja Petäjä, 040 315 2836

Kuvatiedot: Outi Ikkala Riihitien ateljeessaan 1971. Kuva: Hannu Hyrske
Ola Laiho, Riihitien ateljeerivitalo pohjoisesta päin. Kuva: Arkkitehtuurimuseo

Jaa juttu:
Footer is loading...